Despre proiectul nostru
CE NE PROPUNEM ...

- Formarea și susţinerea tinerilor trompetiști la nivel de excelenţă
- Reorganizarea școlii trompetistice românești, abordând concepțiile moderne de tehnică și interpretare
- Promovarea talentelor autohtone pe plan național și internațional
- Sprijinirea elevilor superdotați cu posibilități materiale reduse

OBIECTIVELE PROIECTULUI
1. Stimularea creativității în interpretare la trompetă;
2. Formarea unei platforme pentru lansarea tinerilor artişti din rândul noii generații şi promovarea ei pe plan național și internațional;
3. Promovarea artei interpretative prin manifestări şi acțiuni conexe, de natură să stimuleze interesul față de acest nobil instrument a unui segment cât mai larg din rândul populației, în special a tinerilor;
4. Prezentarea şi promovarea repertoriului trompetisic național și universal, clasic şi contemporan, şi a personalităților care reprezintă școala trompetistică națională;
5. Descoperirea și promovarea creatorilor și interpreților din domeniul artei trompetistice și lansarea lor în spațiul cultural zonal, județean, național și internațional;
6. Dezvoltarea schimburilor culturale prin participarea tinerilor din mai multe centre universitare naționale și din alte țări;
7. Organizarea anuală a Cursurilor de vară pentru trompetă - Sfântu Gheorghe;
8. Crearea propriei pagini web în scopul promovării pe diverse rețele de socializare a evenimentului "Cursuri de vară pentru trompetă - Sfântu Gheorghe";
9. Editarea revistei "Cursuri de vară pentru trompetă - Sfântu Gheorghe" la sfârșitul fiecărei ediții a taberei muzicale, care să conțină impresii și sugestii ale participanților și interviuri cu personalitățile prezente la eveniment;

”Tainele muzicii pot fi descoperite doar de cei implicați și perseverenți, iar cunoașterea magiei îmbinării sunetelor este cel mai mare premiu.”
Sergiu Cârstea
,,Muzica
e o inteligență întruchipată-n sunet"
Zilele acestea, cu ocazia taberei de trompetă organizată la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul" am avut deosebita onoare de a povesti cu unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului. Sergiu Cârstea are o personalitate fascinantă, fiind un om spiritual, care te încântă cu fiecare vorbă. Interpret al unui instrument nobil, și-a dedicate viața muzicii, în a cărei putere crede cu adevărat.
Bună ziua, domnule profesor, la început, pentru ca cititorii să vă cunoască, v-aș ruga să ne spuneți cine sunteți dumneavoastră.
,, Mă numesc Sergiu Cârstea, sunt prim trompetist la Opera din Timișoara. De asemenea, predau la Facultatea de muzică din cadrul Universității de Vest, bineînțeles la clasa de trompetă și la Universitatea Națională de muzică din București. Ca profesor sunt invitat și în străinătate. Am ținut, spre exemplu, cursuri în: Iugoslavia, Republica Moldova, Macedonia, Germania, în Italia, de mai multe ori, chiar și-n Canada. Sunt și trompetist concertist, cred că unicul din țară care are o activitate susținută. Pe lângă acestea, promovez trompeta naturală, trompeta baroc, aproape deloc folosită în activitatea concertistică românească. De curând, am susținut un concert la Sala Radio, alături de Orchestra de cameră Radio Național și de talentata soprană Veronica Anușca, la pupitru fiind maestrul Alexandru Ganea. Am prezentat un program exclusiv baroc, pe care publicul l-a gustat."
De cât timp cântați la trompetă și în ce context ați început să studiați acest intrument?
,, Eu am o vârstă... încât aproape am uitat de când am început să cânt (râde). Acum am cincizeci și opt și m-am întâlnit prima oară cu trompeta la zece ani, deci fă și tu o "socoată" , cum se zice-n Banat."
Patruzeci și opt! am răspuns cu entuziasm, nu pentru că m-aș mândri cu abilitățile mele de calcul, ci pentru că am realizat câtă dragoste și câtă muncă a investit în muzică omul care se află lângă mine.
,, Vezi, o viață de om! M-ai întrebat în ce context am început să studiez trompeta. Eu provin dintr-un sat din Basarabia. Părinții mei au văzut trompeta doar la nuntă, iar pentru ei, un trompetist era mai mult un lăutar, care obișnuia să bea mult, să-și mai bată nevasta când ajungea acasă și să-și mai alerge copiii prin jurul curții , deci un om cu un comportament nu tocmai moral. Bineînțeles că atât mama, cât și tata cântau la biserică și în corul satului, dar în afară de acestea nu mai aveau nimic în comun cu muzica. De aceea, nu ei au fost cei care m-au încurajat să urmez această cale. Întâmplarea a făcut ca fratele meu mai mare să învețe în Chișinău, la Politehnică. El trecea mereu, în drumul său, pe lângă Liceul de Muzică și s-a gândit la mine, pentru că eu dădeam semne că aș avea înclinații înspre această artă. Așa că, la inițiativa lui, ne-am dus cu toții într-o zi acolo, ca să dau niște probe pentru admitere. Atunci, profesorul mi-a arătat mai multe instrumente și m-a întrebat la care mi-ar plăcea să cânt. Eu, văzând trompeta care strălucea de-ți lua ochii, am rămas uimit! Mă uitam cu multă admirație, fără a putea să-mi iau privirea de la ea. I-am spus profesorului că vreau să cânt la trompetă. Astfel a început totul. Însă, atunci nu am realizat pe ce drum spinos și anevoios am apucat, pentru că a cânta la trompetă este foarte greu, foarte solicitant, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic."
Deoarece sunt un iubitor de muzică și receptez întotdeauna mesajul pozitiv al acestei arte, nu am înțeles cum însuși cel care dă viață muzicii și transmite liniștea după care însetăm cu toții , poate spune că depune un mare efort psihic pentru aceasta. Prin urmare, după un moment de ezitare, l-am întrebat:
Domnule profesor, de ce spuneți că trompeta vă solicită psihicul?
,, Un trompetist trebuie să se concentreze la mai multe lucruri în același timp. El e nevoit să acorde atenție aparatului interpretativ, ce ține de partea fizică (mai multe grupe de mușchi), căci altfel nu se naște sunetul. Însă, efortul mental constă în faptul că el trebuie să interpreteze textul muzical, astfel încât, să-l transmită publicului în forma în care a fost scris de compozitor, dar adăugând și ceva din propria-i personalitate muzicală. Astfel, atenția trebuie să fie mereu ascuțită, iar concentrarea maximă. Acest lucru nu este deloc ușor, iar copiii care se încumetă să urmeze acest drum merită toată admirația și tot ajutorul posibil."
Ne-ați vorbit despre greutățile pe care le îndură muzicianul, povestiți-ne și despre bucuriile, despre marile împliniri care se datorează meseriei dumneavoastră.
,, Nu este o meserie, ci este o vocație. Meseria poate fi învățată și aplicată toată viața, dar vocația trebuie împrospătată întotdeauna cu inteligență.
Cât despre împlinirile acestei vocații, acum, la vârsta mea, pot spune că sunt întruchipate prin succesul elevilor mei, iar cazuri sunt multe, foarte multe (râde). Aproape toată Filarmonica din Timișoara e formată din foștii mei studenți, la fel și la Filarmonica din Arad, profesorilor de la Liceul de Muzică din Timișoara tot eu le-am predat cândva. Realizările lor sunt o extremă satisfacție profesională. Referindu-mă la bucurii, cred cea mai mare o regăsesc în atenția și curiozitatea pe care le văd în ochii oamenilor când reușesc să le transmit o frază muzicală și în acea liniște sublimă care ține maxim două secunde, din momentul când am terminat de cântat, până când lumea începe să aplaude."
Cum ați defini muzica, care credeți că e scopul ei? Credeți că putem trăi fără muzică?
,, O să o iau de la coadă. Nu, nu putem trăi fără muzică, pentru că ea se află în noi, înăuntru nostru. Muzica este un univers, pe care l-a creat Dumnezeu, este, totodată, un limbaj care nu are nevoie de traducere, o materie vie care vine de la inimă la inimă, fără bariere, căci are puterea de a ne apropia unii de alții. Muzica e, de fapt, o inteligență întruchipată-n sunet .."
La final, am fi foarte fericiți dacă ne-ați împărtăși câteva păreri despre orașul nostru, despre școala care v-a găzduit în aceste zile.
,, O să încep cu orașul. Am mai fost în Sfântu Gheorghe, chiar iarna aceasta, în decembrie. Am susținut un concert de Sfântul Nicolae, alături de copiii de la școala voastră, organizat de doamna profesoară Liliana Grosar. Orașul mi-a creat o impresie extraordinară, fiindcă este curat, cochet, foarte bine pus la punct. Oamenii sunt zâmbitori, relaxați, cel puțin așa văd eu lucrurile în Sfântu Gheorghe.
Despre liceul vostru am, de asemenea, numai cuvinte de laudă. Când am intrat prima dată în curtea școlii, am simțit că inhalez pozitivitate! În două-trei cuvinte: Bravo, profesori! Bravo elevi! Felicitări administratorilor! Vreau să mai spun că am găsit în aici o atmosferă care produce creativitate, voi elevii, nu sunteți doar niște copii care învață la un liceu teoretic și sunt aprofundați în științele exacte, eu am văzut desenele voastre, văd că se face și muzică aici. Am ascultat-o pe Diana Logofătu, care cântă foarte frumos. În școala acesta poți întâlni talent și entuziasm la tot pasul."
Totuși, aveți vreun sfat să ne dați, nouă, elevilor, sau profesorilor?
,, Copii, nu știu dacă am eu o cădere să dau chiar sfaturi.. Însă îndemnul meu pentru voi este să nu vă îndepărtați niciodată de Artă, chiar dacă veți avea o profesie legată de științele exacte, pentru că Arta vă va fi mereu alături și va compensa unele nereușite. Profesorilor nu am niciun sfat să le dau, doar sincere felicitări căci munca lor se oglindește în voi, în cei care învățați aici! "
IMPRESII
CE NE-A PLĂCUT...
Andrea CABA.
Participant,
"Am acumulat o experienţă foarte frumoasă. Sincer, aş mai fi stat încă o săptămână. Am învăţat foarte multe lucruri noi, pe care aş vrea să le pun cât mai mult în practică pentru că sunt sigură că mă vor ajuta pe viitor. Îmi plac foarte mult oamenii de aici pentru că au fost uniţi şi ne-au ajutat foarte mult, de fiecare dată când am avut nevoie. Când am auzit de acest curs am decis că vreau neapărat să particip. Le-am spus părinţilor mei că este un curs care mă va ajuta foarte mult"
Aurelian BORDÂNC
Participant
”Ce părere ai despre cursurile BRASS - Best Romanian Artists Summer School?
În opinia mea, BRASS a avut un impact pozitiv în cariera mea, am stabilit noi relații care mă vor ajuta să îmi dezvolt abilitățile instrumentale
Care sunt planurile tale pentru viitor referitoare la muzică?
Îmi doresc să devin un foarte bun trompetist și să acumulez cât mai multe informații despre acest instrument nobil.”
Ciprian CHIRVASA
Participant
"Cum vi s-a părut organizarea?
Din punctul meu de vedere a fost o organizare foarte bună, deoarece am avut parte de un mediu optim în care să ne putem desfășura și am avut un colectiv bogat.
Cu ce impresie plecați după cursurile de vară de trompetă?
Plec cu o impresie foarte bună, pentru că am avut ocazia să lucrez mult cu un profesor excelent care ține la viitorul trompetistic al României.
Ce experiențe noi ați acumulat la aceste cursuri?
Am învățat să mă coordonez mai bine cu un grup care cântă la trompetă și am învățat să fiu mult mai atent și să mă concentrez mai mult.
Cum v-ați simțit în cadrul activităților desfășurate alături de noi?
M-am simțit foarte bine, colectivul a fost unul foarte bun, deoarece au făcut tot posibilul să fie bine pentru noi."
Codrin-Cristian LUNCA
Participant
"În varsta de doar 17 de ani, LUNCA Codrin-Cristian este deja recunoscut ca fiind, la ora actuala, unul dintre cei mai buni trompetiști romani, potrivit Colegiului Național de Artă "Octav Bancilă" din Iaşi, unde este înscris în prezent.
Ce așteptări aveți de la cursurile la care participați în cadrul Colegiului National "Mihai Viteazul"?
Pentru mine a participa la aceste cursuri înseamnă să-mi dezvolt pasiunea pentru trompetă, să performez în ceea ce fac. Consider că aceste cursuri mă vor ajuta mult în viitor. Sunt foarte mulțumit și mândru totodată, deoarece pot învăța de la un profesor de excepție!"
David ROMAN
Participant
"Cum vi s-a părut organizarea ?
Toți voluntarii au fost prietenoși, ne-au ajutat mereu, ne-au prezentat orașul și având în vedere organizarea, mâncarea a fost foarte bună și cazarea de asemenea; totul a fost bine pus la punct nu mi s-a părut să scape vreo situație de sub control.
Cu ce impresie plecați după cursurile de vară de trompetă ?
Plec cu o impresie foarte bună, deoarece voluntarii au fost bine-voitori, orașul este îngrijit, iar privind domeniul muzical, informațiile acumulate s-au ridicat deasupra așteptărilor mele.
Ce experiențe noi ați acumulat in aceste cursuri?
Am câștigat experiență în domeniul muzical, am aflat de masterclass-uri viitoare și am cunoscut oameni noi care ne-au fost alături și ne-au încurajat.
Cum v-ați simțit in activitațile desfașurate alături de noi ?
Voluntarii
au fost foarte sociabili, au avut binevoința si răbdarea de a ne prezenta orașul
cu toate caracteristicile sale, iar acest lucru m-a impresionat."
Robert- Marian SUMANARIU
Participant
"Dacă nu aș fi fost ambitios, nu aș fi ajuns la performanța la care sunt acum. "
Ce părere ai despre cursurile BRASS - Best Romanian Artists Summer School? Ce așteptări ai avut de la aceste cursuri de vară pentru trompetă?
Cursurile BRASS m-au ajutat să acumulez un bagaj de informații noi într-un timp foarte scurt și de asemenea de a-mi forma o tehnică mai bine dezvoltată.
Dacă ai mai avea ocazia, ai participa din nou la acest masterclass?
Da , fiindcă sunt sigur ca voi obține și alte informatii prețioase și bineînteles voi avea ocazia să intâlnesc și alți trompetiști talentați din țară și de ce nu, din străinătate.”